Pigmentové skvrny na zubech nebo mrtvý zub?

Pojďme se společně podívat, jaké typy zubních zbarvení existují, co všechno barví povrch skloviny a jak se tedy o zuby řádně starat, aby se nepigmentovali? Doporučíme vám i vhodnou metodu, ošetření a k tomu přidáme i tip na zubní pasty.

Rozdělení zubního zabarvení

V ordinaci dentální hygieny rozlišujeme dva základní typy zubního zabarvení: vnitřní a povrchové. 

  • Příčiny vnitřně zabarvených zubů: fluoridy, léky, umrtvené zuby apod.
  • Příčiny povrchového zabarvení skloviny: tabák, káva, čaj, víno apod.

Co obarví bílé tričko, obarví i vaše zuby.

Pigmentové skvrny na zubu

Dnes se však budeme věnovat typu zabarvení, které se dá snadno řešit v ordinaci dentální hygienistky či zubního lékaře – zabarvení povrchové pigmentace způsobené vnějšími činiteli. V tomto případě je zabarvena pouze vnější vrstva zubní skloviny.

Jedním z nejzásadnějším pigmentotvorných činitelů je bezesporu konzumace tabáku a špatná hygiena. Zuby se barví do žluté, žlutohnědé až černé.

Další poměrně rozsáhlou skupinu tvoří potraviny a nápoje.  

  • Káva, jejíž kávová zrna obsahují tanin, který propůjčuje zrnu jeho charakteristickou nahořklou a suchou chuť, stojí také za vznikem pigmentací. 
  • Čaj – ranní rituál pro mnoho z nás. Bohužel i čaj obsahuje výše zmíněný tanin a díky působení různých druhů čajů může dojít k nežádoucímu zabarvení zubů. Bavíme o čajích černých, zelených i bílých, bylinných i ovocných. 
  • Víno – požitek i neřest. Víno červené, víno bílé, víno růžové… bohužel i konzumace vína přímo ovlivňuje povrchové zabarvení zubu. Zatímco s nažloutlými odstíny se poměrně dobře pracuje v rámci nápravy a odstranění, našedlé odstíny, které mohou vzniknout po konzumaci vína, se zpravidla zbavuje o něco hůře. Nepomůžete si ani konzumací vína bílého, jelikož je přirozeně kyselejší, působí tak na povrch zubu, který je poté náchylnější k přejímání do hlubších vrstev skloviny.
  • Sycené nápoje – kategorie, u které někteří z Vás mohou být lehce překvapeni, ale i Vaše oblíbená (a dobarvená) limonáda může stát za nežádoucím zabarvením. Ačkoliv se zdá, že na pomyslné první příčce stojí velice známá a hojně rozšířená limonáda tmavé barvy, zabarvit dokáže i limonáda světlá. Jako nelíbí bonus nám zde působí i kyseliny narušující povrch zubu, kdy při dysbalanci harmonizačních cyklů (de- a re-mineralizace) může dojít i k rozvoji zubního kazu jako pomyslná třešnička na dortu.
  • Rajčata, kari, sojová omáčka, balzamikový ocet – zástupci potravin, koření a dochucovacích prostředků úzce souvisejících s povrchovým zabarvením našich zubů.
  • Sladkosti – Určitě si pamatujete horký letní den, kdy na sebe děti hojně vyplazují jazyky a chlubí se, jakou získal po konzumaci cukrovinky barvu. V takovém případě je třeba počítat s tím, že co barví jazyk a okolní měkké tkáně, může zabarvit i povrch zubů. Další „ne“přidanou hodnotou je pak obsah cukru a kyselost zároveň, která silně narušuje přirozené cykly obnovy a hrozí rozvoj zubního kazu.
  • Ovoce je poslední skupinou, kterou bychom zde rádi zmínili. Borůvky, třešně, ostružiny a další a další druhy ovoce bohužel mohou ovlivnit výslednou barvu Vašich zubů. Je třeba mít ale na paměti, že ačkoliv výše zmínění zástupci (ať už ovoce či zelenina), jejich konzumace je ve většině případů zdraví prospěšná.

 

Doporučení

  1. Po konzumaci jídla či nápoje, které barví, si vypláchněte ústa vodou.
  2. Čistěte si zuby ráno a večer za pomocí vhodných zubních past, které vám doporučí váš ošetřující zubní lékař nebo dentální hygienistka. V DENTO často doporučujeme pasty Opalescence nebo Swissdent.

POZOR: Po konzumaci jídla si zuby čistěte nejdříve za 30 minut. Kyseliny v jídle a pití leptají sklovinu a hrozí tak její mechanické poškození zubním kartáčkem.

Odstranění pigmentací

O profesionální a detailní odstranění povrchových pigmentací se postará dentální hygienistka, třeba u nás v ordinaci DENTO.

Mezi standardní péči, která je běžnou součástí běžného dentálního ošetření patří Air-flow, do nadstandardní péče řadíme bělení zubů. V případě zájmu o garantované bělení zubů je nutná konzultace, kterou je ideální spojit rovnou s dentální hygienou.

Před a po

Pigmentové skvrny na zubech nebo umrtvený zub?Pigmentové skvrny na zubech nebo umrtvený zub?

Dentální hygiena DENTO

Na článku se podílela Tereza Hubáčková, DiS. a Sandra Smělá, DiS., dentální hygienistky a členky týmu ordinace DENTO, které si zakládají na pečlivém ošetření a přátelském, individuálním přístupu ke každému klientovi. Osobně věříme, že každý by měl mít zdravé zuby a krásný úsměv. V rámci ordinace DENTO nabízíme širokou škálu vysoce profesionálních, ale cenově dostupných služeb v oblasti dentální hygieny.

Pokud se vám článek líbí, sdílejte ho.